TRAVEL | HOE OVERLEEF JE 50 GRADEN?

door

Vandaag is het weer één van die snikhete zomerse dagen. Als ik de thermometer buiten in de zon neerleg dan weet ik dat de temperatuur dik boven de 50 graden Celcius is, hoeveel precies is een raadsel. Binnen meet de thermometer 40 graden… En dan, terwijl ik dit schrijf, stopt ineens de elektriciteit! Dat betekent dat het aantal graden zal gaan stijgen evenredig met de tijd dat er geen stroom is…

Wadi Rum in Jordanië

Ik woon in de woestijn, de Wadi Rum in Jordanië. In de zomer is het heet en in de winter koud. Geen isolatie, in de meeste huizen, gaten waar de warmte en de kou naar binnen sijpelen. Ik laat expres de deur en sommige ramen open om wat wind te voelen. Veel inwoners op het platteland hebben een ouderwetse airconditioner. Zo een met een hele grote trommel, die door het water onderin slingert en zo koele lucht de ruimte inblaast, geïsoleerd met stro aan de buitenzijde. Ik heb alleen een ventilator. Om toch koel te blijven maak ik mijn hoofd en kleding nat. Ieder half uur ga ik opnieuw onder de douche met kleding, zonder af te drogen, terwijl het water dat uit de kraan komt gloeiend heet is. De watertanks staan op alle huizen boven op het dak in de hete zon.

 

Nachttemperatuur

In de nacht koelt het weinig af. Dat betekent dat je je aanpast aan het ritme van de natuur. Laat gaan  slapen, als het iets is afgekoeld, laat opstaan en vooral zorgen dat je genoeg slaap krijgt, want van de warmte word je heel moe. Eigenlijk is het twee, drie maanden afzien in de zomer. Daarvoor en daarna zijn de beste maanden kun je lekker veel doen, je kunt de hele dag buiten zijn en veel zien en beleven.

Toeristen

Toeristen zijn niet altijd goed ingesteld op de hitte, die willen in een paar dagen tijd zoveel mogelijk zien. Ze worden vaak rondgereden in een auto of bus met airconditioning en stappen dan de verzengende hitte in.  In de ochtend is het goed te doen, tot een uur of elf, twaalf. Pas na ’s middags vier uur koelt het weer een beetje af. We zijn al blij als er wat wind is.

Bedek jezelf

Mijn advies is om als het zo heet is jezelf goed te bedekken. De meeste toeristen trekken zoveel mogelijk uit wat eigenlijk niet helpt en wat misschien ook niet zo gepast is. De zon brand ongenadig, daar kan geen zonnebrandcrème tegenop. Je kunt een doek over je hoofd dragen die je nat maakt met water. In navolging van de bedoeïenen, als ze tóch de hitte in gaan. En ja, dit wordt ook door mannen gedaan! Zorg dus dat je altijd een royale doek bij je hebt of koop er één (ze zijn hier overal verkrijgbaar) en draag voor je eigen comfort hele luchtige (katoenen) kleding die alles bedekt. Het zal je helpen de hitte tegen te houden.

Bedenk ook dat het zand overdag super heet is en dat het asfalt smelt! Doe dus goed schoeisel aan als je de toeristische sites bezoekt, want overal loop je op zand en asfalt. En vergeet je zonnebril niet, heb altijd ruim voldoende water bij je, want te weinig drinken op deze hete dagen is funest voor je nieren.

Jordanië is een schitterend land in alle jaargetijden, maar pas je in de zomer aan de hitte aan en leer van de bedoeïenen hoe je dat kunt doen.

Dus nu maar weer even onder de douche door, inmiddels werkt de elektriciteit weer, dan kunnen we weer een half uur vooruit…Ik houd van de meeste aspecten van Jordanië, maar deze hitte is wel enigszins afzien.

Brenda

De Wadi Rum woestijn in Jordanië is de plaats waar ik woon en werk. Mijn droom is om te leven in de uitgestrekte woestijn en mijn passie zijn de Arabische paarden waarmee ik werk. Hier in de woestijn leef ik mijn droom! In mijn hart ben ik een bedoeïen. Dicht bij de natuur, met kamelen, paarden en Saluki's. Mijn verbinding met Nederland zijn mijn familie en vrienden en mijn bedrijf: import van La Cure Dode Zee cosmetica in Nederland. In Jordanië heb ik veel Arabische massage technieken geleerd welke ik train aan massage therapeuten. Mijn quote: Everyone has a desert living in the heart, empty, deserted, full of life! Dit kun je komen ontdekken in Jordanië. Liefs uit de woestijn. Brenda

Laatste van AZIË

0 0.00
Ga naar Boven
%d bloggers liken dit: