BODY & MIND | VITAMINES EN MINERALEN

door

Michel is voedings- en lifestylecoach, hij schrijft wekelijks een artikel voor Monique Magazine. Hij adviseert mensen met gewichtsproblemen of voedingsvraagstukken. Met zijn expertise helpt hij anderen aan een verantwoorde en gezonde levensstijl. Naast voedingscoach, is hij ook Fit ’n Run trainer en mental coach. Deze keer gaat hij in op vitamines en mineralen.

Vitamines

In tegenstelling tot eiwitten, vetten en koolhydraten leveren vitamines en mineralen geen energie. Hoewel zij geen energie leveren, zijn ze wél van essentiële waarde voor ons lichaam. Ze spelen een rol bij de groei, het herstel en het goed functioneren van het lichaam. Ook zijn ze belangrijk voor een goede gezondheid. Sterker nog: een gebrek aan de juiste vitamines en mineralen kan leiden tot gezondheidsklachten of nog erger zelfs. Vitamines zijn in zeer kleine hoeveelheden nodig om ons lichaam goed te kunnen laten functioneren. Het grootste gedeelte van alle vitamines, die er zijn, moeten we via onze voeding binnen krijgen. Vandaar ook het belang om goed gevarieerd te eten. Onze voeding bevat over het algemeen voldoende vitaminevoorziening. Om diverse individuele reden kan er een tekort aan vitamines ontstaan. Hiervoor kan men afzonderlijke vitaminepreparaten kopen. Laat je hierbij wel altijd goed adviseren. Je hoort namelijk vaak ‘baat het niet dan schaadt het niet’, in dit geval is dit niet waar. Een teveel aan vitamines is niet goed voor je gezondheid. We kunnen onderscheid maken tussen de volgende vitamines. De in vet oplasbare vitamines A,D,E en K. En de in water oplosbare vitamines C en B.

Mineralen

Vitamines en mineralen hebben meer overeenkomsten dan verschillen. In het lichaam zijn beiden onmisbaar bij veel processen. Mineralen zijn bouwstoffen voor ons lichaam. Ons lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken en ook deze moeten we dus via onze voeding binnen krijgen.

Gevarieerde voeding

De behoefte van kinderen, mannen en vrouwen aan vitamines verschilt. Ook van persoon tot persoon kan de behoefte flink verschillen. De één neemt meer vitamines op uit eten en drinken dan de ander. Voor een goede gezondheid en een goed functionerend lichaam is het dus belangrijk dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Eet daarom gevarieerd en niet te eenzijdig om een tekort aan vitamines en mineralen te voorkomen.

Gezonde voeding is de eerste stap naar succes!

Michel

Laatste van BODY & MIND

0 0.00
Ga naar Boven
%d bloggers liken dit: