EVENEMENT | KWAKU SUMMER FESTIVAL

door Louke NL
0 comment
EVENEMENT | KWAKU SUMMER FESTIVAL

Louke ging dit jaar naar Kwaku, een event waar je volgens haar geweest moet zijn. Waarom? En wat je er behalve lekker eten allemaal kunt vinden en bekijken. Lees je in dit artikel.

Ieder jaar voer ik minstens een bijzonder gesprek over Kwaku. Dit jaar met een Amsterdammer, een voormalig taxichauffeur, die twaalf jaar in de Bijlmermeer heeft rondgereden. Hoe bestaat het dat hij nog nooit van Kwaku heeft gehoord?!

Hoe het begon

Sinds 1975 al is er ieder jaar wekenlang een evenement rond een voetbaltoernooi op een grasveld in de Bijlmer. Het is georganiseerd voor kinderen om iets leuks te doen te hebben in de zomervakantie. Maar Surinamers zouden geen Surinamers zijn als er dan niet ook eten, drinken en muziek bij komt kijken. Dat groeide uit tot een enorm gebeuren, met stands in verschillende maten. Iedere cultuur met een BBQ gewoonte is er vertegenwoordigd, maar ook cd’s, snacks, pruiken, middeltjes en kleding. Er zijn podia waar bekende en minder bekende artiesten optreden. Zo heb ik er ooit Alain Clark ontdekt en nog vele anderen die me nu niet eens te binnen schieten. Ik ging voor het eerst een slordige vijftien jaar geleden. Ik woonde toen in een van de inmiddels gesloopte hoogbouwflats en wandelde gewoon in vijf minuten naar een fantastisch feestje.

Waarom zou je gaan

Als ik zo om mij heen hoor, waar de meeste mensen nou eigenlijk voor naar Kwaku gaan, is het meestal het eten. Je kunt er kiezen uit een onuitputtelijke stroom heerlijke gerechten, uit alle windstreken buiten Europa. Alleen al rondwandelen en kijken naar wat er te eten aanwezig is en hoe het klaargemaakt wordt is te vergelijken met een heel weekend documentaires of eet-televisie. Maar dan 4 dimensioneel met de geluiden en geuren en de optie tot proeven. Delicatessen en fruitsoorten, die je normaal echt niet zo makkelijk tegenkomt, maar ook de apartste smoothies en variaties op ijs. Ik heb er een gewoonte aangenomen. Ieder jaar begin ik op Kwaku met schaafijs en wel de smaak cola-orgeade-melk. Het is rood, want cola is echt niet alleen bruine frisdrank en het is bovenal heel erg lekker en je moet het zelf maar een keer bestellen bij een schaafijskar.

Waarom ik ga

Er zijn een paar grote tenten met een dansvloer en dj-booth. Iedere tent heeft in principe een eigen culturele grondslag en daarmee is er ook op dat gebied een breed dansbuffet om uit te kiezen. De dansstijlen variëren van Latin naar Reggae en ook oldskool Hiphop is vertegenwoordigd. Ik vlinder gezellig van dansvloer naar dansvloer genietend van alle afwisseling. Tussen die tenten zijn natuurlijk al die andere stands, waar mensen zich verzamelen en langslopen. Ik kom er armen en handen tekort om iedereen te knuffelen en ontmoeten. En niet te vergeten alle mensen, die je in geen jaren hebt gezien. Er zijn zelfs mensen die ik uitsluitend op Kwaku zie, zoals nota bene mijn buurman die nog geen vijftig meter bij mij vandaan woont. Ik zou je niet zijn huisdeur kunnen aanwijzen, maar op Kwaku weet ik hem altijd te vinden. Het is een Kwaku ding zullen we maar zeggen.

Kwaku voor beginners.

Ieder weekend heeft een thema, dat je op de site of tijdens je laatste bezoekje kunt ontdekken. Er zijn ook tenten die discussies en openbare gesprekken organiseren. Theaterstukken, debatten of modeshows en miss verkiezingen. Je kunt er met je kinderen en zelfs je tieners naartoe, want ook voor hen is er een speeltuin en podium met speciale programmering, die hen zal aanspreken.

Het is er ook met regenachtige zomers goed te belopen, dankzij de houten loopplanken. Overal wc’s die doorgaans de enorme hoeveelheid mensen goed aankunnen. Op de site vind je ook de programmering van de optredens, die je kunt komen bekijken en tegenwoordig zijn er zelfs een paar vrijdagavonden met muziek. Het wordt goed schoongehouden en zoals op alle grote evenementen word je bij de ingang door beveiligde poorten binnen gelaten. Kaarten zou ik aanraden om online te kopen, want het kan druk zijn bij de vele kassa’s omdat iedereen altijd op hetzelfde moment schijnt te willen komen. Vooral het allerlaatste weekend is heel erg druk wat niet voor iedereen heel prettig aanvoelt.  

Conclusie

Als je van mensen kijken houdt en graag eens iets nieuws proeft of muzikaal talent wilt ontdekken ,voor een heel zacht prijsje, moet je echt minimaal een keer naar Kwaku Summerfestival. Gewoon een dagje ervaringen opdoen. De kleding en haardrachten van de bezoekers alleen al, zijn de moeite waard om een uurtje op een van de terrassen te komen zitten. Ik kan Kwaku niet uit mijn leven wegdenken, want ook al is het in de laatste jaren vooral enorm veranderd, de echte unieke kwaku-sfeer is er nog steeds. I love Kwaku.

Louke

 

You may also like

Wij houden van cookies, we gaan ervan uit dat jij daar ook van houdt. Mocht dat niet zo zijn, dan kan je altijd opt-outen Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: