TRAVEL | ÉCHT DE BESTE HOTSPOTS IN ROME

door Manon NL
0 comment
TRAVEL | ÉCHT DE BESTE HOTSPOTS IN ROME

“In Roma , I wanted to get across the idea that underneath Rome today is ancient Rome. So close…I am always conscious of that, and it thrills me. Imagine being in a traffic jam at the Colosseum! Rome is the most wonderful movie set in the world… As was the case with many of my film ideas, it was inspired by a dream.” -Federico Fellini-

Uitgenodigd door een vriend en collega van KLM, pak ik de kans waar om naar Rome te gaan en de hotspots van deze adembenemende stad te beschrijven.

Op het laatste moment besluit mijn vader ook mee te reizen en boeken we met Airbnb, appartement; Pomo d’Oro vlakbij Stazione Termini. Hartje centrum met alle mogelijke uitvalswegen.

De vriendelijke gastheer, Giorgio die ons verwelkomt, reageert attent en houdt zich aan zijn afspraken. Hier begint onze citytrip.

 

Mijn Rome tips

Neem vanaf de luchthaven Rome Fiomicino de trein – Leonardo express. Een regelrechte verbinding van een half uur naar Station Termini voor 14 euro. De luchthaven ligt, per taxi, op een uur afstand, vanaf Rome en kost rond 60 euro aan taxikosten. Reis je met meerderen? Dan is een taxi voordeliger, in ons geval was de trein de goedkoopste optie.

De binnenstad is net als in Amsterdam: goed te doen te voet (daar stopt dan ook alle vergelijking). De stad is betegeld met klinkers en kinderhoofdjes, prachtig,  maar ik vraag me af hoe de elegante Romeinen hier zonder goede schoenen op lopen.

Rome is een levend museum met lange rijen vol toeristen. Je kunt makkelijk, last minute en digitaal tickets bestellen op de website van Tiqets.

Fietsen is hot in Rome en volgens de Romeinen ook levensgevaarlijk. Je ziet dan ook nauwelijks fietsen, maar onder de collega’s van KLM een hype. In 3 uur krijg je de mooiste bezienswaardigheden van Rome te zien, met een lokale gids.

Bikeaway _Rent and sell bike

Adres: Via Monte del Gallo, 25A 00165 Roma

Telefoonnummer: +393402438112 – Andrea +393476230062 – Mauro –

Website: bikeaway.it

Hotspots

In Rome kun je je onderdompelen in historie en cultuur. De sfeer uit de decadente film, La Dolce Vita, is de zinderende spanning, die je verwacht te vinden in Rome. Eten en wijn lijken hier wel te zijn ontstaan. De lijst aan tips voor de beste Pizza Bianco, Pasta Carbonara, Gelato of dolce zal ik jullie besparen, daar ik mijn vader een onvergetelijke ervaring wilde geven en een beschrijving wilde maken van excentrieke plekjes, is deze lijst klaar voor het Dolce Vita in Rome.

Vino & aperitivo

Francesco bracht me op de eerste avond naar Monti in zijn Fiat500, daarna zou elke wijn lekker smaken. Al vino Al vino stal mijn hart. Een donkerbruin, klein, verscholen barretje, met ingelegde druivenmosaieke bistrotafels. Wijnflessen tot aan het plafond. Een dominante waard, die je het gevoel geeft verheven te zijn boven elke klant. Een wijnkaart, verdeeld in de Italiaanse provincieën. Mijn gastheer koos voor ons de Südtiroler Pinot Grigio en bestelde er olijven met verdura alla griglia bij. Het wandelingetje daarna door het rumoerige straatje met uitgaanspubliek, bij de fonteinen, waarna het Colloseum ineens voor ons opdook was fascinerend.

Al vino Al vino 

Adres: Via dei Serpenti, 19Roma, Italia (Monti)

Il Piccolo – via del Governo Vecchio 74-75 (Pantheon)

Na een dag bezienswaardigheden als de Basilica St Pietro en het Pantheon struinden we langs wat piazzas, een boekwinkeltje en een bakkertje. Daar lag in de zon de verlossing. Il piccolo. Drie terrastafeltjes. Een Romein in pak, zwart rond brilletje, druk converserend met zijn Iphone. Een dochter met haar moeder aan een aperitovo genietend, van de flirtende gitaarspeler, daar stond ons derde tafeltje te lonken. Caribiniera klaar van dienst, paradeerden grappend voorbij en een stamgast kreeg ruzie met zijn vriend. De wijn was fijn.

Hotel Bernini Bristol

Adres: Piazzas Barberini 23

Telefoon: +39 06 488931 (City Centre)

De collega KLM tip: neem een zak geld mee en schrik niet van de prijs voor een Limoncello of Prosecco. De bediening is waardeloos, maar het uitzicht boven op het dak van het hotel is fantastisch. Een rooftopbar, waarbij je kunt genieten, in de rust van de drukte van de stad en een prachtig uitzicht hebt op de Sint Pieter en het Colosseum.

Bar Del Fico Piazza del Fico 26 Rome – www.bardelfico.com

Het nachtleven van Roma is leuk in Trastevere (studenten) piazza del Campo of in Monti.
De taxi rijdt door een wirwar van straatjes half scheef en zet mij uiteindelijk af bij een fontein, waarachter bar Del Fico verstopt zit. Het meisje zittend aan de fontein vangt mijn zoekende blik. Ik zie haar vergezeld van twee goed geklede donkerharige verschijningen. Ze proberen haar aandacht te vangen door een schijnbaar belangrijk verhaal, wat met wilde handgebaren wordt ondersteund. Ze checkt mijn kleding, mijn vriend, die ondertusssen gearriveerd is en we worden geaccepteerd aan de fontein door een goedkeurend lachje. Ik ben ontroerd door haar lachje en begroet mijn vriend. De fontein klatert door. De tafeltjes vullen zich met plezier en uitdaging. Salute en Bar del Fico. Welkom in nachtelijk Rome.

Dolce & Gelato & Coffee

Andreotti – Via Ostiense http://www.andreottiroma.it/

Zoetigheid, zoetigheid. Na een tip van een passagier kozen we ervoor hier te ontbijten. De keus was enorm en we lieten de dame achter de balie voor ons een klein plankje – pecino misto maken. We hebben er uiteindelijk twee uur gezeten in de zon op het terras, onder de bloemenstruiken.

Don Nino Trevi Fountain – http://www.don-nino.it/en/

Gesitueerd bij  de Trevi fountain. Francesco Mastroianni volgde zijn vader en grootvaders op in de traditie van het produceren van hoge kwaliteit ijs. Het ijs is al voor de vijfde keer bekroond. Ook is hij oprichter en lid van de Italiaanse Associazione Italiana Gelatieri en het committéé Comitato per la Valorizzazione del Gelato Artigianale.

Caffe Sant Eustachio – https://santeustachioilcaffe.com/it

Verscholen om een hoek bij Piazza Navona. De beste koffiezaak van Rome. Alle Romeinen hebben me afzonderlijk getipt over dit koffieplekje. Ze maken hier hun eigen koffie, van eigen bonen en hadden de verrassendste specialiteiten op de kaart. Zoals bijvoorbeeld: ijskoffie, wat een soort cocktail bleek van koffieijsklontjes met ijs en koekjes. Thuiskomen voor de koffieliefhebbers.

 

Ginger flavors & health – Piazza di S. Eustachio 54-55 00186 Roma http://www.gingersaporiesalute.it

Na de donkere, drukke koffie beleving liepen we 200 meter door naar het steriele, gezonde, ecologische, lege Ginger Flavors & Health. De zaak was helaas bijna leeg, wat in ons voordeel was, want we werden compleet verwend en mochten van alles proeven. We kregen een plankje met allerlei gezonde en biologische, heerlijke snacks. Opviel was de vriendelijke, warme service. Een bijzonder plekje –
Vanuit het hart van Rome, naar jouw hart.

Food

Romeow Cat Bistrot -Via Francesco Negri, 15, 00154 Rome http://www.romeowcatbistrot.com

Naar Japans concept en veggie vriendelijk. Helaas dicht toen wij er waren. Als kattenliefhebber en vegetariër een grote teleurstelling. De oprichters zijn Valentina en Maurizio: samen voor een lange tijd, natuur en natuurliefhebbers. Dit project lijkt op ons: dieren, natuurlijk eten en design zijn altijd dingen waar we van houden en wanneer je houdt van wat je bent, kun je nooit alleen voelen. Ik had ze graag ontmoet.

Trattoria Pizzeria Vecchia Roma – Via Ferruccio, 12b/c 00185 Roma http://www.trattoriavecchiaroma.it

Monti de hippe, Bohemian wijk van Rome. Wat vroeger de suburb was voor de arme mensen, is nu dé plek waar je moet zijn. Verstopt in een kelder zit onze lunchplek. Vol met zakenmensen is er nog één tafeltje over, voor ons, achterin de zaak. De terracotta inrichting en Romeinse bediening maakt dat ik me even in het Dolce Vita waan. Ik bestel de gnocchi met gorgonzola en walnoten. Mijn vader kan het niet laten pizza funghi te bestellen. Wonderbaarlijk lekker.

 

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt dankzij mijn KLM collega’s uit Rome. Verder ben ik Francesco en Nicola dankbaar, voor de onvermoeibare adviezen en insider tips. Simone, een Platinum passagier, die zo vriendelijk was zijn kennis over Rome te delen. Bovenal mijn vader Klaas voor zijn steun en geduld struinend door Rome op zoek naar hotspots.

You may also like

Wij houden van cookies, we gaan ervan uit dat jij daar ook van houdt. Mocht dat niet zo zijn, dan kan je altijd opt-outen Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: