Bij een vreemde op de bank slapen terwijl je reist. Het klinkt misschien als een scenario waarin alleen studenten terechtkomen door geldgebrek, maar dit is juist het concept van couchsurfing.
Al verdient het concept iets meer nuance. Ja, couchsurfing levert je een gratis slaapadres op, maar het draait niet om geld besparen. Het draait om een connectie maken met locals en een nieuw land leren kennen door hun ogen.
Wat is couchsurfing?
Nog nooit van couchsurfen gehoord? Laat het ons je dan even kort uitleggen. Op de app Couchsurfing bieden zogenoemde hosts van over de hele wereld een gratis slaapplek aan in hun huis. Als ‘couchsurfer’ kun je dan gebruik maken van die slaapplek. De ene keer slaap je in een bed in een privekamer(tje) en de andere keer overnacht je – zoals de naam al verklapt – op de bank. Anders dan bij bijvoorbeeld Airbnb ben je bij een host echt te gast.
Lijkt couchsurfen je wel wat, maar twijfel je nog een beetje? Laat ons je dan extra redenen geven om het een kansje te geven:
1. Het is budgetvriendelijk
Bij couchsurfen draait het niet om de gratis accommodatie, maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen. De fervent couchsurfer is namelijk vaak een reizigerstype en een rijk bedeelde portemonnee heeft hij of zij niet. Couchsurfen maakt het makkelijker om met een bescheiden budget alsnog te kunnen reizen en de wereld te kunnen verkennen.
2. Je stapt uit je comfortzone
Iedereen kan op vakantie gaan en de toerist uithangen, maar niet iedereen ervaart de vrijheid die de reiziger ervaart. Door eens te couchsurfen, stap je uit je comfortzone. Geen hotelkamer met perfect opgemaakt bed, maar een verblijf in een huis waarin mensen leven. Mensen met wie je diepe gesprekken kunt voeren, van wie je veel kunt leren over de cultuur en met wie je kunt lachen.
3. Het toont een andere kijk op het leven
Door de interesse van hosts in hun couchsurfers en vice versa is het niet zo gek dat er al snel diepgaande gesprekken ontstaan. Dit soort gesprekken zijn soms zelfs makkelijker te voeren met hen dan met een bekende, simpelweg omdat je ze niet kent. Zij delen hun kijk op het leven en jij die van jou. Misschien zijn jullie het lang niet altijd met elkaar eens, maar je kunt wel veel van elkaar leren.
4. Je doet nieuwe ervaringen op
In reisgids kun je makkelijk vinden wat de top 10 meest bezochte plekken in de omgeving zijn waar jij couchsurft. Maar of deze plekken ook echt uniek zijn? Niet bepaald. Als je couchsurft kan je host je op sleeptouw nemen. Hij of zij kan je kennis laten maken met nieuwe ervaringen of je dingen laten zien die je niet vindt na een paar minuten googelen.
5. Je kunt je talenkennis uitbreiden
Veel jongere mensen spreken vandaag de dag Engels, maar als je in een niet-Engelstalig land verblijft, vinden hosts het maar wat leuk om je een paar woorden te leren in hun moedertaal. Andersom vinden ze het trouwens ook superleuk om wat Nederlands te leren. ‘Goe gaat get?’, ‘ghoedemiddak’ en ‘Fajne avoend’. Ze gaan ervoor!
6. Je verbreedt je culinaire horizon
Hosts vinden het leuk om samen tijd met je door te brengen en daar hoort samen eten ook bij. Velen vinden het leuk om jou kennis te laten maken met hun culinaire wereld. Proef in Mexico authentieke maïstortilla’s – niet die halfbakken Nederlandse tortilla’s waaraan alsnog bloem is toegevoegd – en leer in Thailand hoe je zelf een currypasta bereidt. Andersom kun je hen ook kennis laten maken met Nederlands eten. We kunnen ons voorstellen dat je je host niet zomaar stamppot hete bliksem voorschotelt in de zomer, maar wat dacht je van die dunne Nederlandse pannenkoeken?
7. Je maakt vrienden voor het leven
Niet alleen kun je couchsurfing gebruiken om gratis bij iemand te overnachten, maar er worden ook leuke avondjes of middagjes georganiseerd. Zo organiseert iemand bijvoorbeeld een avondje om met z’n allen bepaald voedsel uit te proberen. Reizigers en niet-reizigers zijn dan van harte welkom. Je kunt via couchsurfing dus heel wat nieuwe contacten opdoen.